• Spelregel van de maand september: Aanpassing richtlijn Buitenspel

 • Deze zomer heeft de International Footbal Association Board (de organisatie binnen de FIFA die over de spelregels gaat) ofwel IFAB een van de richtlijnen van de buitenspel regel aangepast om deze richtlijn te verduidelijken.

  Deze aanpassing heeft betrekking op de richtlijn rond "hinderlijk buitenspel staan" er was onder scheidsrechters vaak een discussie over wanneer je nou "hinderlijk buitenspel staat". Aan deze richtlijn zijn nu 3 voorwaarden gekoppeld:

  • ‘Duidelijk probeert’ - vroeger was het zo dat als de speler zich naar de bal bewoog strafbaar buitenspel stond ongeacht waar hij in het veld stond. De verduidelijking is het zo dat de speler pas buitenspel staat als hij duidelijk probeert de bal te spelen.
  • ‘Dichtbij’- vroeger was het zo als de speler in de lijn van het schot stond dat hij strafbaar buitenspel stond. De verduidelijking is het zo dat hij dicht bij de bal moet zijn, dus de bal moet kunnen spelen, wil de speler strafbaar buitenspel staan.
  • ‘Beïnvloed’- Nieuw is de laatste voorwaarde is dat de speler in buitenspel positie een verdediger of een keeper kan hinderen in zijn actie de bal te "redden". als de speler in buitenspel positie de betreffende verdediger of doelman hindert in zijn gang naar de bal staat deze speler strafbaar buitenspel.

  Aan een van deze criteria moet worden voldaan dus als de speler in buitenspel positie duidelijk probeert de bal te spelen of Dichtbij de bal is of de actie van tegenstander beïnvloed Strafbaar buitenspel staat. In onderstaand Filmpje legt Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond de regel nog een keer uit.