• Spelregel van de maand Oktober 2017

•  Spelregel 7, de duur van een wedstrijd. Het Lijkt zo simpel "2 x 45 minuten met een kwartier rust" maar dit hoeft niet zo te zijn. Wanneer begint een wedstrijd en hoe wordt bepaald wanneer die is afgelopen? Wat nou als er op het laatste moment een vrije trap, corner of Penalty wordt toegekend? En hoe zat het ook al weer met Blessuretijd?TijdsduurDe senioren en JO19 spelen 2 keer 45 minuten dat is bekend maar dat hoeft niet per se.  Als de scheidsrechter en de 2 spelende ploegen vooraf in overeenstemming komen om de wedstrijd in te korten dan mag dat, als de wedstrijd maar uit 2 gelijke helften bestaat. De rust mag maximaal 15 minuten duren.Uiteraard speelt de jeugd wat korter hieronder een overzicht:

Leeftijd Tijdsduur Toelichting
    JO7 + JO9 2x 20 minuten Er dient een time out van 2 minuten na 10 minuten in beide helften te worden gehouden
    JO11 2x 25 minuten
    JO13 2x 30 minuten
    JO15 2x 35 minuten
    JO17 2x 40 minuten
    JO19 2x 45 minuten

Begin en het einde van de wedstrijdDe wedstrijd begint als de scheidsrechter fluit toch? Nee dit is niet zo de tijd gaat namelijk pas lopen als de bal in beweging is gebracht door degene die de aftrap verricht.Maar de scheidsrechter bepaalt dan toch wanneer de wedstrijd is afgelopen? Ook dit is technisch gesproken niet waar, want de wedstrijd is afgelopen als de tijd is verstreken op het horloge van de scheidsrechter.Bijtellen van verloren tijd.Na elke helft wordt tijd bijgeteld die verloren is gegaan door:

• Het wisselen van spelers
    • Het beoordelen van blessures bij spelers en/ of het verwijderen van deze spelers.
    • Tijdrekken
    • Disciplinaire maatregelen (Gele of rode kaarten)
    • Drinkpauzes of pauzes om medische redenen.
    • Elke andere reden die vertraging oplevert voor het hervatten van het spel (bijv. vieren van een doelpunt).

De scheidsrechter of 4e official geeft aan hoeveel tijd er bijgetrokken wordt. De extra tijd mag vervolgens door de scheidsrechter worden verlengd maar niet worden ingekort.Maar wat als er nou een vrijschop is gegeven?Tijd is tijd. Dus is het jammer van die veelbelovende aanval, corner of vrije trap als de tijd is verstreken moet de scheidsrechter af fluiten. Er is maar 1 uitzondering en dat is een penalty. Als er een penalty wordt gegeven dan dient deze te allen tijde worden genomen.  De wedstrijd is dan ten einde als de strafschop zijn uitwerking heeft gehad op de wedstrijd.De strafschop heeft zijn uitwerking gehad als: