• Marcel Wattimena hoopt ooit trainer te worden bij een BVO

 • Marcel Wattimena begon op zijn zesde met voetballen bij vv Groote Lindt. Inmiddels is hij 51 jaar oud en is hij trainer bij de club waar hij als zesjarig jongetje begon met spelen.

  Even voorstellen
  In het dagelijks leven is Marcel Accountmanager bij Xylem Water Solutions. Het bedrijf is producent in waterpompen, maar doet nog veel meer dan dat. In zijn vrije tijd vindt Marcel het, het leukste om tijd door te brengen met zijn gezin. Ook houdt hij erg van muziek luisteren. Toen hij zes jaar oud was begon hij met voetballen bij VV Groote Lindt. Hier heeft hij de hele jeugdopleiding doorlopen en gespeeld bij de A-selectie. Verder heeft Wattimena gespeeld bij de A-selectie van Stadspolders en ZBC’97.

  Begin als trainer
  Wattimena begon toen hij zelf nog voetbalde als trainer. Dit heeft hij toen zijn jongste zoon begon met voetballen weer opgepakt. “Bij vv Groote Lindt heb ik bijna alle leeftijdscategorieën en zelfs de dames getraind. In de tussentijd heb ik mijn Uefa C en B diploma behaald. Ik ben ben dus een gecertificeerde trainer, al zegt dat niet altijd alles. Voor de Uefa B heb ik vorig seizoen stagegelopen bij ASWH JO17-1. Dit beviel me erg goed en daarom help ik ook dit seizoen de JO13-1 van ASWH.
  Het is een leuke en leergierige groep, waarbij ik het erg naar mijn zin heb en veel leer. Naast helpen bij ASWH ben ik inmiddels vier jaar trainer/coach bij de JO19-1 van vv Groote Lindt. Een aantal van de jongens heb ik in het verleden al getraind in de JO11 dus dat is een leuk weerzien.”

  Huidig seizoen
  Dit seizoen gaat het volgens Wattimena redelijk met de JO19-1. “Het is een team dat het moet hebben van strijd en inzet. Tuurlijk kunnen ze ook voetballen, maar ze moeten altijd een stap extra zetten. Het mooie is dat ze allemaal vrienden van elkaar zijn en elkaar al jaren kennen. Ik moet zeggen dat we ook anders trainen dan de voorgaande jaren. Ik gebruik namelijk veel oefenstof vanuit de Uefa B en andere voetbal literatuur. Dit zorgt ervoor dat mijn trainingen gevarieerder en beter worden. Daarnaast probeer ik veel te leren van Willem van Hanegem en Henk Fraser. Dit zijn beide sterke persoonlijkheden en zo probeer ik ook te zijn op en naast het veld. We zijn momenteel een goede middenmoter, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we met de jongens goed mee kunnen in de top drie.”

  Hoogte-en dieptepunten
  Marcel heeft in zijn lange carrière veel mooie, maar helaas ook minder mooie momenten meegemaakt. Een groot dieptepunt vindt hij voornamelijk de agressie die steeds vaker terug te zien is op het voetbalveld. Ook kan hij altijd erg balen van onterecht verloren wedstrijden. Verder vindt de trainer het een grote zorg dat amateurclubs steeds meer moeite hebben met het vinden van vrijwilligers.
  Gelukkig zijn er ook voldoende prachtige momenten voor Wattimena. “Mijn hoogtepunten als speler zijn voornamelijk de kampioenschappen die ik zelf heb behaald. Mijn laatste kampioenschap bij ASWH 8 is voor mij het meest speciaal. Na dit kampioenschap ben ik gestopt met voetballen.
  Als trainer zijn mijn hoogtepunten vooral de momenten waarop ik jeugdspelers die ik getraind heb, zie doorbreken in de A-selectie.”

  Ambities
  Marcel heeft aan ambities geen gebrek. Zo wil hij wellicht in de toekomst gaan voor het Uefa A trainersdiploma. Ook lijkt het hem mooi om ooit trainer te worden bij een betaald voetbalorganisatie. Verder vindt hij dat trainer worden van het eerste elftal van VV Groote Lindt de cirkel mooi rond zou maken. Ondanks zijn vele ambities probeert Marcel niet te ver vooruit te plannen. “Ik plan niet zover vooruit, omdat je toch niet weet wat de toekomst in petto heeft. Mede door de Coronapandemie en omdat ik echt goed ziek ben geweest probeer ik me vooral te focussen op het heden. Ik zie wel wat de toekomst brengt.”

  Persoonlijke doelstellingen
  Marcel zijn doel als trainer is om zoveel mogelijk jongens op te leiden voor het eerste elftal van Groote Lindt. Hij hoopt over een aantal jaar een selectie te zien die voor het grootste gedeelte uit eigen jongens bestaat. Naast doelen als trainer hoop Wattimena in de toekomst meer wedstrijden te kunnen spelen. “Doordat ik zo ziek ben geweest heb ik een constant last van spierpijnen in mijn benen. Zodra het kan speel ik nog een wedstrijd, bij Groote Lindt of bij mijn team ASWH-6, maar ik zou graag willen dat ik dit vaker kan doen.”

  Bron: Voetbaljournaal